DCB2 priporuča

 

Ogled mesta Zagreb z degustacijo tradicionalne jedi, štrukljev

Odhod: izpred Turistično informativnega centra na Trgu bana Josipa Jelačića
Trajanje ogleda: 2 uri
Degustacija štrukljev: La struk (http://www.iceipice.hr/hr/clanak/la-struk)
Ta ogled je idealen, če si želite kratek ogled mesta, med katerim boste videli najpomembnejše znamenitosti in del barvitega zagrebškega vsakdana. Na »sprehodu dobrodošlice« boste obiskali najstarejše dele mesta, slišali stare zagrebške zgodbe in legende ter uživali v sprehodu po zelenih promenadah v dobri družbi in z našim vodnikom. Zagreb ima bogato kulturno dediščino, ki sega v prazgodovinski čas. Prvi ljudje so na področju Zagreba živeli v kameni dobi, okoli 35.000 let pred Kristusom. Današnji Zagreb je nastal iz dveh naselij, Gradec in Kaptol. Kaptol se je razvijal kot duhovno središče, kjer so duhovniki dobili zemljo in kjer so gradili kurije. Nekoliko pozneje kot Kaptol je na zahodni strani potoka Medveščak nastal Gradec. V 13. stoletju je kralj Bela IV, da bi se zahvalil za zavetišče in okrepil obrambo države, prebivalcem Gradca podelil Zlato bulo. Zlata bula je bila privilegij, ki je prebivalce Gradca izključil iz guvernerjevih pravil, dolžni so bili spoštovati samo kraljevo vojsko. Mesto Zagreb je s svojo kulturnozgodovinsko dediščino in značajem eno najbolj vitalnih mest v Evropi.

Enodnevni izlet v Hrvaško Zagorje – Krapina, Kumrovec, Veliki Tabor


Odhod iz ZAGREBA
Trajanje izleta: 1 dan
Izlet za 1–7 oseb
Najem avtomobila z ali brez voznika
Kosilo: vključeno v restavraciji Gresna gorica
Oddaljenost od Zagreba: Krapina (59,15 km), Kumrovec (61,63 km), Gresna gorica (Desinić 65,72 km)

KRAPINA – Muzej krapinskih neandertalcev (http://www.mkn.mhz.hr/)
KUMROVEC – Etnološka vas Kumrovec z rojstno hišo Josipa Broza Tita
VELIKI TABOR – (http://www.veliki-tabor.hr/)
GRESNA GORICA – Kosilo v družinskem gospodinjstvu (http://www.gresna-gorica.com/)

Muzej krapinskih neandertalcev je najnovejši ponos Krapinsko-zagorske županije. V Krapini se bomo seznanili z življenjem krapinskega pračloveka in med drugim izvedeli odgovore na naslednja vprašanja: Kdo so bili ti ljudje pred 30 ali skoraj 300 tisoč leti? Kako jih je odkrivala in razlagala znanost 19. stoletja in kaj na začetku tretjega tisočletja vemo o ljudeh iz kamene dobe, ki so 125 tisočletij nazaj tukaj lovili nosoroge? Kje je položaj neandertalcev na rodoslovnem deblu življenja?

Veliki Tabor je eno najbolje ohranjenih poznosrednjeveških in renesančnih utrjenih mest celinske Hrvaške. Zgradila ga je plemiška družina Rattkay v 16. stoletju, v njihovi posesti pa je ostalo vse do leta 1793. Najstarejši del kompleksa je osrednja trdnjava, ki je imela stanovanjsko in obrambno funkcijo. Pozneje, v 16. stoletju, so bili zgrajeni štirje polkrožni stolpi, v 17. stoletju pa dograjeni prostori ob severnem zidu. Med lastniki izstopa znani hrvaški slikar Oton Iveković, ki je v številnih delih s čopičem opeval dvorec in slikovito okoliško pokrajino.
V dvorcu Veliki Tabor lahko poleg novoodprte stalne razstave uživate tudi v arhitekturni lepoti dvorca, občutite način življenja v preteklosti, poslušate zanimive zgodbe in legende ter obiščete naše razstave in delavnice.

Etnološka vas Kumrovec – zgodba o Josipu Brozu Titu
Etnološki muzej Staro selo Kumrovec je zaščitena ruralna sredina. To je muzej na prostem, v katerem so in situ ohranjene avtentične vaške hiše s konca 19. in začetka 20. stoletja. Ohranjenih je 40 objektov z zgodovinskimi in etnološkimi eksponati. Po vstopu v vas boste imeli občutek, kot da ste stopili v zgodovino. Del vasi je tudi rojstna hiša Josipa Broza Tita, jugoslovanskega predsednika, enega izmed voditeljev Gibanja neuvrščenih. Čeprav so hiše del muzeja, pa okoliške naseljene hiše dajejo vasi živahnost in občutek, da živijo preteklost v sedanjosti.
Od leta 1969 je Staro selo kot zaščitena ruralna celota uvrščeno v register kulturnih spomenikov I. kategorije. Muzej Staro selo je edini muzej na prostem v RH z vsemi vsebinami, ki lahko opravičijo delovanje muzeja kot evropskega muzeja na prostem.


Rastoke in Nacionalni park Plitviška jezera

Odhod iz ZAGREBA
Trajanje izleta: 1 dan
Izlet za 1–7 oseb
Najem avtomobila z ali brez voznika
Možnost organizacije kosila
Oddaljenost od Zagreba:

Izlet v nacionalni park Plitviška jezera se začne v jutranjih urah. Po približno enourni vožnji se ustavimo v vasi Rastoke pri Slunju, ki se nahaja v bližini Plitviških jezer. V Rastokah si bomo vzeli čas za kratek ogled, fotografiranje in pijačo ob žuborenju slapov. Rastoke so pravzaprav prelep uvod v nacionalni park. Pot nadaljujemo do Plitvic, kjer bomo naslednjih nekaj ur posvetili ogledu prekrasnih jezer in slapov.
Rastoke je ustvarila igra narave ob sotočju rek Slunjčice in Korane. Narava se je poigrala z modrozelenimi vodami Slunjčice, ki jo je razdelila v številne manjše in večje peneče se slapove, med katerimi so najlepši Buk, Hrvoje in Vilina kosa. Zaradi svojega nastanka so Rastoke pravzaprav uvod v Plitviška jezera. Znane so predvsem zato, ker se je v to bogastvo zelenja po otočkih in čereh pred tristo leti vpletlo naselje z »mlinicama žličarama« (mlini). Tisto, kar je tisočletja ustvarjala narava in je pozneje zgradil človek s prilagajanjem naravnim pogojem, se z okoliškimi apnenčastimi stenami, starimi utrdbami in mestecem Slunj skladno združuje v edinstveno celoto. Zaradi te skladnosti zgodovinske, etnografske in arhitekturne kulturne dediščine so bile Rastoke leta 1969 vpisane v Register nepremičnih kulturnih spomenikov Regionalnega zavoda za zaščito kulturnih spomenikov v Zagrebu.
Nacionalni park Plitviška jezera je najbolj znan in najbolj obiskan med osmimi nacionalnimi parki na Hrvaškem in edini, ki je kot naravna dediščina na področju naše južne sosede uvrščen na Unescov Seznam svetovne dediščine. Plitviška jezera so bila na ta seznam uvrščena med prvimi, že leta 1979. Prostor Nacionalnega parka Plitviška jezera je del kraškega področja, za katerega so značilni karbonatna geološka podlaga, številne kraške oblike, redki pojavi površinskih tokov ter s številnimi razpokami izražena povezava med površjem in podzemljem. Obilo vode in nastanek jezer je v takšni pokrajini izjemen in dragocen pojav.

Opatija in Mošćenice


Odhod iz ZAGREBA
Trajanje izleta: 1 dan
Izlet za 1–7 oseb
Najem avtomobila z ali brez voznika
Oddaljenost od Zagreba: 177 km
Opatija je elegantna turistična destinacija in središče riviere, ki ima najdaljšo turistično tradicijo na Hrvaškem. Zgrajena je bila ob prehodu iz 19. v 20. stoletje, vse do danes pa ji je uspelo ohraniti skladnost z naravo. Področje s parki, osvetljenim obalnim sprehajališčem (Lungomare, 12 km), urejenimi kopališči in fontanami lahko sprejme do 6.000 gostov. Zaradi nasprotja med morjem in planinami, zelenimi parki in modrim morjem, starimi stavbami in modernim udobjem, hrupnimi zabavišči in tihimi izletniškimi cilji sta Opatija in njena okolica v vseh letnih časih privlačen cilj za turiste.
Izlet vključuje ogled mesta Opatija, kosilo v centru Opatije in ogled mesteca Mošćenice, ki je od Opatije oddaljeno samo 14 km. Obisk Mošćenic s strokovnim vodstvom poleg muzejske zbirke zajema tudi sprehod po celotnem starem mestu ter zgodbo o zgodovini in posebnostih mesta, ogled cerkve sv. Andrije, panjev, »kala« in legendarne stare preše za izdelavo olivnega olja, ki je prav tako del muzejske zbirke in simbol mesta. V kletnih prostorih za degustacijo ponujajo domače žganje, vino in smokve iz mošćeniških vrtov. Muzejska zbirka se nahaja v zgradbi ob vhodu v staro mesto, ki stoji na vzhodnem pobočju Učke, s katerega se ponuja pogled na Kvarner ter otoka Krk in Cres.

ZEN Opatija


Odhod iz ZAGREBA
Trajanje izleta: 1 dan
Izlet za 1–7 oseb
Najem avtomobila z ali brez voznika
Oddaljenost od Zagreba: 177 km

Izlet vključuje ogled Opatije, kosilo v centru Opatije in poldnevno vstopnico v Thalasso Wellness Spa Opatija (http://www.thalasso-wellness.hr/)
Opatija je elegantna turistična destinacija in srce riviere, ki ima najdaljšo turistično tradicijo na Hrvaškem. Zgrajena je bila ob prehodu iz 19. v 20. stoletje, vse do danes pa je ohranila skladnost z naravo. Parki, osvetljeno obalno sprehajališče (Lungomare, 12 km), urejena kopališča in fontane so okvir za vile in hotele, ki omogočajo namestitev 6.000 gostov. Zaradi nasprotja med morjem in planinami, zelenimi parki in modrim morjem, starimi stavbami in modernim udobjem, hrupnimi zabavišči in tihimi izletniškimi cilji sta Opatija in njena okolica v vseh letnih časih privlačen cilj za turiste. Po ogledu Opatije in kosilu v samem središču mesta boste oazo miru našli v najbolj znanem wellness spa centru na tem področju. Vstopnica vključuje uporabo spa relax zone s finsko savno ter savnami Talassarium, Aromarium in Laconium, jacuzzijem, fitnesom, bazenom in prostorom za sprostitev.
Za več informacij stopite v stik z nami po tel.: +385 1 5802 333 / +385 1 5802 334 ali nam , in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.